30 januari 2023

Agro: derogatiemaatregelen versneld invoeren

Nederland moet enkele maatregelen uit de derogatiebeschikking van ‘Brussel’ alsnog direct invoeren. Met name de invoering van ‘bufferstroken’ en ‘vanggewassen’ heeft gevolgen voor alle bedrijven. Daarnaast gaat voor meer gebieden de lage derogatienorm gelden.

Verplichte bufferstroken langs waterlopen

Vraag je in 2023 basispremie aan? Dan was je al verplicht om in 2023 rekening te houden met bufferstroken langs waterlopen. Afhankelijk van de soort waterloop is de breedte van de bufferstrook standaard 1, 3 of 5 meter. De bufferstrook mag je niet bemesten en je mag hierop geen gewasbeschermingsmiddelen gebruiken.

Deze regels gelden nu ook vanuit de mestwet, ook voor niet-derogatiebedrijven..

Wel hetzelfde gewas, geen mestplaatsingsruimte

De bufferstroken mag je waarschijnlijk vanaf dit jaar niet meetellen voor de mestplaatsingsruimte. Dat is het belangrijkste gevolg van deze wijziging. Het lijkt erop dat je in 2023 op de bufferstrook wel hetzelfde gewas mag telen als de hoofdteelt op het perceel. Van belang voor alle gewassen die al in de grond zitten. Dit staat echter nog niet vast.

Telen vanggewassen in najaar

Het is de bedoeling dat je uiterlijk 1 oktober een vanggewas teelt na jouw hoofdteelt. Dit kan middels onderzaai of inzaai. Zaai je een vanggewas later of helemaal niet in, dan volgt een korting op de stikstofgebruiksnorm van het opvolgende jaar. Sommige gewassen en winterteelten zijn vrijgesteld. De gewassenlijst is helaas nog niet bekend. Deze regels gelden naast de verplichting om een vanggewas te telen na mais in bepaalde gebieden.

Uitbreiding gebieden met lage derogatienorm

Naast de huidige zand- en lössgebieden met een lage derogatienorm gaat de lage derogatienorm ook gelden voor andere ‘nutriënten verontreinigde gebieden’ (NV-gebieden), ook op klei en veen. Voor 2023 zijn hiervoor de waterschappen Noord-Hollands Noorderkwartier, Delfsland en Brabantse Delta aangewezen.

Het verplichte vanggewas na mais gaat ook gelden voor de klei- en veengronden in gebieden waar de laagste derogatienorm geldt.

Let op!

De impact van bovenstaande maatregelen is per bedrijf verschillend. De wordt o.a. bepaald door uw locatie, wel of geen derogatie en bouwplan.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Groeien
Je bent trots op de ontwikkeling die je bedrijf doormaakt. Terecht! Maar hoe nu verder? Wij helpen bij allerlei zaken die je hiervoor niet hoefde te regelen. 
Lees verder
arrow right
Margreet Siemelink

Margreet Siemelink

Assistent-accountant

Belastingvrije reiskostenvergoeding vanaf de camping?
Veel Nederlanders brengen hun vakantie door op campings. Wanneer een ouder van een gezin vanaf de camping naar het werk rijdt, rijst de vraag of dit als woon-werkverkeer kan worden beschouwd. Ook wordt afgevraagd of in dit geval een belastingvrije reiskostenvergoeding mogelijk is.
Lees verder
arrow right
Stage in de samenstelpraktijk
Het beste van twee werelden? Dat biedt ons kantoor Leeuwarden in deze stage. Een unieke kans! In deze stage van 16 weken kun je ervaring op doen in de samenstelpraktijk. Ben jij die enthousiaste en leergierige student, die met plezier en op betrokken wijze ons team kan versterken? En ben jij de accountancytopper met gevoel voor de digitale wereld die graag in de praktijk het vak wil leren? Dan zoeken wij jou!
Lees verder
arrow right
Belastingdienst verduidelijkt aftrek hypotheekrente bij tijdelijke verhuur
De aftrek van hypotheekrente op je eigen woning is onderhevig aan strenge voorwaarden. Vanwege talrijke wijzigingen in de loop der jaren zijn deze voorwaarden ook buitengewoon ingewikkeld geworden. Onlangs heeft de Belastingdienst verduidelijking gegeven over de aftrek van hypotheekrente van een aflossingsvrije lening in het geval dat iemand de eigen woning tijdelijk verhuurt en na die periode weer zelf gaat bewonen.
Lees verder
arrow right
Lonenspecial 2024
Voor jou als werkgever is het belangrijk om op de hoogte te zijn op het gebied van personeels- en salarisadministratie. In de lonenspecial 2024 vind je de belangrijkste wijzigingen op dit gebied. De lonenspecial is een handig naslagwerk. Zo blijf je op de hoogte van de laatste actualiteiten. Vragen? Neem gerust contact met ons op.
Lees verder
arrow right