30 augustus 2021

Agro: hanteer nieuwe pachtnormen 2021

Voor het pachtjaar, dat begint vanaf 1 juli 2021, gelden nieuwe pachtnormen. Afhankelijk van het pachtprijsgebied stijgt of daalt de pachtprijs.

Pachtvormen

De vastgestelde pachtnormen gelden voor reguliere pacht en geliberaliseerde pachtovereenkomsten langer dan 6 jaar.

Stijgers en dalers bij pachtnormen

De pachtnormen dalen in acht van de veertien pachtprijsgebieden t.o.v. 2020 (1% tot 14%). De daling is het grootst in het gebied ‘Veenkoloniën en Oldambt’. In de overige zes pachtprijsgebieden zijn de pachtnormen gestegen (2 tot 25%). De hoogste stijging geldt voor het ‘Zuidwestelijk akkerbouwgebied’.

Agrarische bedrijfsgebouwen

De maximaal toelaatbare pachtprijzen voor agrarische bedrijfsgebouwen stijgen met 2,44%.

Agrarische woningen

De pachtprijs voor agrarische woningen blijft gelijk voor pachtovereenkomsten die zijn gesloten vóór 1 september 2007. Heb je jouw pachtovereenkomst vanaf 1 september 2007 afgesloten? Dan geldt een stijging van 1,3%

Controleer of jouw verpachter de juiste pachtprijs doorvoert. Vragen? Informeer bij jouw adviseur.

Bekijk ook andere Agro gerelateerde artikelen:

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Agro: GLB 2023
Opvallend in het nieuwe GLB, wat gaat gelden van 2023 t/m 2027, is dat de vergroeningspremie vervalt. Om alleen de basispremie te ontvangen, moet wel aan vergelijkbare (vergroenings-)eisen worden voldaan. Mede door verschuivingen in budgetten ontvang je straks een lagere bedrijfstoeslag.
Lees verder
arrow right
Agro: eisen voor basispremie GLB
Wil je vanaf 2023 basispremie ontvangen? Dan moet je aan bepaalde basisvoorwaarden voldoen. Deze basisvoorwaarden lijken in hoofdlijnen op de huidige randvoorwaarden en vergroeningseisen. Er zijn echter ook wezenlijke verschillen, die soms een behoorlijke impact hebben.
Lees verder
arrow right
Agro: ecoregeling GLB
Naast de basispremie kun je een extra vergoeding krijgen vanuit de ecoregeling. Hieraan deelnemen zal vaak niet alleen een financiële afweging zijn. In de praktijk zijn veel bedrijven al bezig met maatregelen die ‘meetellen’ in het kader van de ecoregeling. Ook spelen andere overwegingen een rol.
Lees verder
arrow right
Agro: stimulans omschakeling verduurzaming
Binnen het ‘Omschakelprogramma’ is een pilot gestart. Je kunt nu met gunstige voorwaarden, een achtergestelde lening afsluiten. Ook komt er een ‘werkkapitaalregeling’ en een ‘subsidieregeling bedrijfsplannen’.
Lees verder
arrow right
Stage in de samenstelpraktijk
Het beste van twee werelden? Dat biedt ons kantoor Leeuwarden in deze stage. Een unieke kans! In deze stage van 16 weken kun je ervaring op doen in de samenstelpraktijk. Ben jij die enthousiaste en leergierige student, die met plezier en op betrokken wijze ons team kan versterken? En ben jij de accountancytopper met gevoel voor de digitale wereld die graag in de praktijk het vak wil leren? Dan zoeken wij jou!
Lees verder
arrow right
Snelstart
SnelStart is een eenvoudig en overzichtelijk boekhoudpakket waarmee je veel tijd bespaart.
Lees verder
arrow right